Gary Smalley
Daca un barbat vrea cu adevarat sa comunice cu o femeie, el trebuie sa intre in lumea ei emotionala

Zburătorul – ar fi a doua variantă de titlu.

Vorba aia, orice pinguin vrea să fie vultur, să zboare către noi culmi, către noi lumi, dincolo de microbuzul 107 care, în mod sigur, ajunge la „40 de ani".

Așa că Alex Gurdila, reporter și prezentator TV, a plecat.

Unde? În țara tuturor posibilităților, firesc.

Până ajunge să le adune pe toate, UniCOOL l-a întrebat ce și cum.

La noul loc de trai și de muncă. Tot cu microfonul aleargă, dar o face în

AMERICĂ, UĂI! ALTA VISTA!

A fost ciudat de receptiv și de ordonat, a răspuns la întrebări în aceeași zi în care le-a primit (OMG) și a făcut-o scriind cu diacritice – strașnic!

Cu adevărat, nebănuită este fața vedetelor!

Scris de Marcel Toma. Foto: arhiva personală. www.facebook.com

Ai plecat... Mirosul tău nu s-a mai ridicat din pat... Dar tu... Where are you, maza f...

Eu sunt acolo unde nimănui nu-i pasă de unde vii, cum te cheamă şi ce ai în spate.

Tu trebuie să arăţi ce poţi şi să fii cel mai bun, altfel degeaba mai vii. Ţara asta este mult mai frumoasă, dar în acelaşi timp, respingătoare ca-n filme.

Chiar noaptea asta timp de două-trei ore a umblat poliţia prin regiunea noastră, cu sirenele şi girofarele aprinse, plus un elicopter cu o lanternă enormă care lumina ferestrele caselor.

Am înţeles că, de fapt, eram într-un pericol mare, dar şi că aşa ceva nu prea-mi place.

În Moldova era linişte. Mă rog, acesta-i doar un caz mai deosebit. În acelaşi timp în faţă am miliarde de oportunităţi. Îmi rămâne să întind mâna şi să le culeg.
Cam aşa arată California.

Ce nu ți-a priit acasă? Casă, masă, de mașină ești încă mic... Admiratoare, iubită... Faimă, slavă...

Nu am muncit pentru admiratoare sau faimă, casă sau maşină. Vreau ca munca mea să fie apreciată. Una din problemele tuturor moldovenilor poartă denumirea de „şef" –
Moldoveanul şef e cel mai prost animal de pe planetă.

Mă rog, cu excepţii desigur. Majoritatea din ei nu au făcut niciodată ceea ce vor de la angajaţi, deci habar n-au ce efort e necesar pentru asta.

Majoritatea dintre ei niciodată n-au fost săraci sau pur şi simplu normali, fără mii de dolari prin conturi.

Şi nu le pasă nici în ruptul capului de valoarea angajatului lor. În orice moment poate suna vreun cumătru de-al său cu solicitarea de a-l angaja pe vreun neam. Şi cineva rămâne fără de job.

Cam aşa arată media în Moldova. Cam de-atâta am fugit de-acolo. Şi da, nu se plătesc bani. Nu suficienţi, dar deloc. Aşa că, faima asta poţi liber să ţi-o bagi în nări şi să îţi ştergi mucii cu ea.

Te-ai supărat se pare că nu ți-a dat prezidentul vreun ordin sau titlu. Dom președinte, oare un Om Emerit nu s-a găsit și pentru Omul Nostru?...

Domnul preşedinte, deşi a părut a fi un tip de treabă şi cu scaun la cap, mai bine ar sta în casă şi n-ar ieşi niciodată-n public.

Aş spune multe despre Dumnealui, dar e un om în vârstă şi cu mai multe realizări în viaţă, de aceea păstrez tăcerea. Iar ordinele...

Хороший пацан это не профессия.

Poţi să ai câte ordine vrei, dar dacă nu le-ai meritat sau dacă n-au valoare adevărată, la ce dracu'-ţi folosesc?

Întrebare elementară: cu ce te ocupi, ce faci acolo? În afară că faci bine? Prin ce oraș, district? Ori prin vreun Durlești de-al lor?

Da, sunt într-un fel de Durleşti al lor sau, cum a spus unul din cei mai buni cameramani din Moldova, Scorps, în Drăsliceni...

Tolean, respect...

Orăşelul Upland e la 40 de mile de centrul Los Angelesului şi aici nu se întâmplă mai nimic. Dar lumea preferă asta să facă.

Să ştii că americanii sunt foarte leneşi şi nu ies în niciun caz din zona de confort.

Apropo, sunt atât de zombaţi de televizor, că-mi vine câteodată să le dau cu o bâtă-n cap, pentru a le dezbate prostia.

De săptămâna viitoare revin la marea mea pasiune: fotografia.

Când îl târâi după tine pe fostul coleg de platou Anatol? Ai grijă că el fără Zaia și Kami nu vine, așa că fă o pristroikă...

Chiar mi-e dor de Melnic. Şi s-aud de cel puţin câteva ori pe weekend de Zaia.

Şi de Kamelia, chiar dacă ea mă vede ca pe un căpcăun cu barbă. Eu cred că Anatol e în locul potrivit: cu familia.

Şi casa ta e acolo unde sunt aceşti minunaţi oameni. Important e ca televiziunile de la noi să-l aprecieze la adevărata lui valoare de comedian. Jurnalul n-a profitat...

Prin târg se zvonea că nu ați fost atât de frați-acrobați în timpul satisfacerii serviciului obligatoriu... Pe unde nu v-ați intersectat? Pe ce teme? În afară că el e cu fotbalul și tu cu glam-ul...

Evident, am avut motive de ceartă şi uneori chiar am făcut-o. Dar ne-am înţeles fără vorbe de milioane de ori.

Ne simţeam unul pe celălalt în cea mai profesională măsură posibilă.

Faptul că aveam păreri diferite şi practic niciodată nu am fost făţarnici la televizor ne-a şi ţinut împreună. Şi sunt sigur că şi acesta era motivul principal pentru care oamenii aveau acea emisiune în topul lor.

Dar, în acelaşi timp, administraţia ignora capacităţile noastre. De asta am plecat cu toată echipa. Melnic a rămas cu radio, Băncilă e la Realitatea, eu sunt aici.

Când te întorci? Îți dai seama că toți așteaptă să nu-ți meargă și să te întorci mai devreme să se simtă ei bine. Te mai întorci? Un mesaj adresat patrioților gata să dea ultima pereche de chiloți spre binele RM, ai?

Carla's Dreams nu degeaba cânta „P.O.H.U.I.". Nu mă interesează ce cred cei de acasă, în special oamenii care vor să nu-mi reuşească.

O să mă întorc acasă. Peste un an, zece sau o lună. Totul depinde de Dumnezeu, dar şi de cât de mult sunt gata să muncesc. Deocamdată, i'm all in.

Ai sesizat că nu ai un răspuns la întrebarea "la ce să mai stau aici"? La ce mai stau cei care mai stau aici? Sau lor nu le-a mers încă cu viza și rămân patrioți de nevoie?

Plecarea mea din Moldova nu înseamnă că lumea trebuie să facă acelaşi lucru. Însă decizia îi aparţine fiecăruia. Mereu m-am considerat a fi un cetăţean al Pământului.

Sper şi cred că voi fi fericit oriunde. Azi pot locui în Moldova, mâine în SUA, poimâine în Peru.

Dacă nu vezi lumea, degeaba trăieşti. Iar de patriotism... era o trupă de rock în Rusia care cânta următoarele versuri: я люблю свою страну, но ненавижу государство. Nimeni nu dă doi bani pe patriotismul moldovenilor.

Toţi vor bani, case cu trei etaje, garduri de cinci metri, Porsche Cayenne şi să fie nănaşi şi cumătri. Nu avem oameni ai neamului.

Totuşi, voi încerca de aici să contribui la schimbarea mentalităţilor sau măcar la implementarea noilor idei, venite din alte ţări.

Nu sunt Piotr I al Rusiei, dar cred că împreună cu Andrei Bolocan, Jăka Banditu, Alex Luchiţa şi mulţi alţii, am putea face ceva comun şi bun pentru toţi moldovenii.

Câte kile ai pus în prima săptămână?

N-am pus niciun kg pe mine. Fac sport în continuare, chiar am mai adăugat înnotul şi bicicleta. Dar mâncarea aici e atât de plină de tot felul de preparate chimice, modificări genetice sau aditivi alimentari că ţi se face rău dacă citeşti ce scrie pe pachet.

Tu ești sănătos la cap să umbli cu samovarul din urmă, la anii tăi? Cu o grămadă de admiratoare de prin Budești, Costești, Măgdăcești, Ialoveni și Suruceni? Cele din Chișinău îl așteaptă pe Dan Bălan, sorry...

Ana şi punct.

E atât de bună de ai lăsat totul și ai plecat după ea peste mări și oceane?

Să fi fost doar bună nu mă fermeca. Ana ştie cum să ţină un bărbat în suspans toată viaţa.

Şi în primul rând e o adevărată doamnă.

Are maniere, ştie să vorbească frumos, cochetează, are bun simţ şi mereu ştie să dea sfaturi mature şi cumsecade oamenilor care au nevoie.

Despre celelalte calităţi nu-ţi povestesc, altfel iau bătaie.

Bună la ce?

Te las în întuneric aici.

Ai plecat de la Jurnal pe ușa din față? Bine, că la voi ușa era în lateral... Poți să-i ...ești pe cine vrei. Bine, dacă nu vrei să te întorci...

Ceea ce se întâmplă la JurnalTV, rămâne în JurnalTV. Mă rog, cu unele excepţii. Prefer să ţin frustrările sau laudele în sinea mea. Le urez succes foştilor mei noi colegi.

Ai sesizat primele diferențe între berea lor și berea noastră? Dacă tot stăm la vorbă între două halbe, chiar și virtuale...

Berea americană e oribilă. Are un gust atât de vulgar parcă. Nimic nu există mai bun ca berea europeană.

De asta beau în continuare alea importate sau făcute după reţetele „de-acasă".

Vinul, în schimb, e atât de gustos că nu te saturi de băut. Chiar şi cel mai ieftin, de doar 2 dolari. Aici înţelegi că al nostru mai are de crescut...

Cum sunt ele? De privit ai voie? Sunt așa de grase cum le descrie folclorul moldovenesc?

Cele mai frumoase femei au fost în New York. În rest e cam slută treaba. Mă rog, la party-uri sunt frumoase, dar majoritatea fie sunt lesbiene, fie măritate, fie în căutare de bogătani... Trist, frate.

Cum îți vezi viitorul? În afară că la fel cu barbă și cu pălărie?

Barba şi pălăria vor rămâne cu mine mereu. Viitorul? O să vedem ce are de spus soarta.

 

Urcă în rețeaua COOL