Helen Rowland
Un barbat nu stie niciodata cum sa spuna adio; o femeie nu stie niciodata cand

Juriștii sunt scumpi la "apușoară" –

strict la subiect.

Predicatul îl lasă jurnaliștilor.

Mai ales când e vorba de un ministru al ditamai Justiția, ideile sunt deosebit de clare, chiar dacă și lungi, pe alocuri.

Fapt care îl scutește și pe jurnalist de prea multe comentarii și introduceri.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, exclusiv pentru UniCOOL...

Scris de Marcel Toma. Foto: www.justice.gov.md. www.facebook.com

Avocat, viceministru, ministru... Pe când, președinte? Chiar este interesant care e scopul final pe care și-l propune un politician în ascensiunea sa?...

În calitate de ministru al Justiției, scopul final este să ating obiectivele propuse în domeniul administrat. Ministru este o funcție, nu o profesie.

După mine, este important să-ți faci meseria bine acolo unde ești. Iar pentru președinte.. încă nu am vârsta necesară.

Cică președintele ideal urmează să vină din jurnaliști. Pentru că le știu pe toate și nu sunt mărginiți de un profil profesional îngust. Comentați?...

Foarte scurt: trebuie să ne temem de oameni care le știu pe toate.

Dacă la modul serios, nu cred că există profesii care ar fi cele mai indicate pentru funcția de președinte al țării. Sunt exigențe în ce privește calitățile candidatului, pe care, fie le posezi, fie nu, indiferent care e meseria ta.

Vă considerați și vă simțiți jurist mai întâi, sau ați intrat și în pielea politicianului deja? Când se trezește primul și când adoarme celălalt?

Sunt jurist pentru că asta am învățat.

Sigur, funcția deținută este una politică, însă în domeniul pe care îl administrez niciodată nu poți deconecta juristul din tine și să o faci doar pe politicianul.

În anul electoral, simplul cetățean e foarte vajnic și nujnic pentru că o singură zi în 4 ani există când el decide soarta politicienilor. Vă simțiți jenat sau mândru la întâlnirile cu alegătorii?

Cei care abordează importanța cetățenilor doar în ziua votului, au pierdut din start. Tot ce am făcut până acum fiind în Guvern a pornit de la interesul cetățeanului.

Știu exact care sunt reușitele și unde mai avem de lucrat. Când mă văd cu oamenii, le vorbesc despre ce am făcut și despre ce mai am de făcut.

Asta mă deosebește de cei care le povestesc despre ce au vrut să facă și cum toată lumea în jur e vinovată că ei nu au reușit.

Această campanie electorală vă prinde pe listă? Este deja o certitudine sau partidul încă nu a decis? Bine, nu întreb pe listă cărui partid...

Sunt membru PLDM și sunt mândru că fac parte din această echipă. Și dacă echipa va decide că urmează să mă regăsesc în listă, așa va fi.

Vă îndemn să mai răbdați un pic. Nu a mai rămas mult timp până veți vedea listele.

Ce înseamnă de fapt acest loc pe listă? Cât costă și ce se merită de făcut pentru el?

Lista despre care mă întrebați este răspunsul la întrebarea CU CINE intenționează un partid să realizeze programul său.

Costă efort zilnic în domeniul pe care îl administrezi, pentru a convinge colegii din echipă că meriți să te regăsești în listă, dar și pentru a convinge alegătorul.

Din postura de examinator, pentru că, teoretic, sunt alegător și eu, vă scot la tablă și Dvs trebuie să ieșiți cu temele făcute. Raportați pentru guvernare și pentru „singur", vă rog. Realizările colective și personale...

Mi-ar lua mult spațiu să înșir realizările actualei guvernări. La fel, din păcate, mai sunt foarte multe de făcut. Asta pentru că în 2009 lucrurile arătau deplorabil.

Țara este întrun proces de transformare profundă în toate domeniile. Doar cei care sunt rău intenționați refuză să vadă aceste schimbări.

Și fie că vorbim de educație, unde se fac reforme dureroase si nepopulare, dar absolut necesare, fie de domeniul sănătății, drumuri sau infrastructură.

Nu există o localitate în țară unde în acest răstimp să nu fi fost dezvoltat cel puțin un proiect de infrastructură.

Apropierea de UE în calitate de țară–asociat, este o garanție fermă pentru cetățeanul nostru că transformările începute vor fi duse la capăt.

Și să nu uităm că, cu pașaportul nostru național, avem privilegiul de a călători fără vize din Portugalia până la Vladivostok.

Despre "Vladik" mai rămâne de văzut, nu se știe cum cade "cartea estică". Acum pentru „singur"...

Am reușit să ne expunem viziunea cum să transformăm justiția ca ea să servească interesele cetățeanului și suntem în plin proces de realizare a planurilor noastre. Justiția se schimbă spre bine mult mai rapid decât percepția oamenilor despre justiție. Dar și percepția se va schimba, cu timpul.

Noi trebuie să insistăm să ne urmăm calea și să ducem la capăt ceea ce ne-am propus. Mai este important să începem a crede în instituțiile statului și să încetăm să le denigrăm.

În acest răstimp am reușit să arătăm că noi știm a soluționa problemele țării, inclusiv cele care există de tot atâta timp cât există și țara.

Încă un mandat al actualei guvernări va asigura caracterul ireversibil al transformărilor începute.

Vă este frică să pierdeți guvernarea? Ca partid, ca ministru, ca politician, ca cetățean... Ce-o să faceți dacă...?

Noi avem de dus multe lucruri până la capăt, așa că nu intenționăm să pierdem guvernarea.

Ca cetățean, stiu că alegerile din acest an sunt cruciale pentru soarta țării.

Poate chiar mai importante decât cele din 2009, când au fost schimbați comuniștii de la putere.

Încă patru ani de guvernare democratică va face ca țara noastră să fie de nerecunoscut pentru cei care o vor compara cu anul 2009.

Pentru moldoveanul simplu care e sigur că, de problemele în Justiție e vinovat doar ministrul - te-au pus, fii bun și răspunde... De ce, de fapt, răspunde ministrul Justiției? De ce nu poate răspunde?

Justice is not an easy task.

Sigur, nu mi-i plăcut că toate problemele puterii judecătorești, care nu este și nu trebuie să fie în subordinea ministrului Justiției, cad în capul lui.

Ministerul promovează politici în domeniul justiției, care se manifestă în mare parte prin promovarea legilor.

Din momentul în care o lege gândită la minister a fost aprobată, sarcina implementării ei este pusă pe seama unui număr mare de instituții și oameni, care iarași, nu sunt în subordinea ministrului Justiției.

Rezultatele pozitive sunt imediat asumate de instituția care implementează legea elaborată de noi, iar problemele – vin la noi.

Ca și în fotbal: câștigă echipa, dar de fiecare dată, înfrângerea este a antrenorului.

Este posibilă o revenire în jurisprudența "activă" după încheierea carierei politice?

Am venit în Guvern din avocatură și sunt sigur că acolo o să revin. Și la facultate cred că o sa reiau activitatea de lector.

Atunci când v-ați legat soarta de o persoană din (care a fost în) showbiz la ce v-ați gândit? La imagine, cumva? Sau nu are legătură ursul grizzly cu Revoluția din Octombrie? Dragoste oarbă?...

O sa vă zic un secret. Ne-am cunoscut cu Violeta la facultate, unde eu predam și ea era studentă.

Sigur știam de existența formației "Fresh", însă soția mea arăta atât de diferit în viață și în pozele care erau amplasate în tot orașul, încât am aflat mai târziu despre ocupația ei.

Acum să vă răspund la întrebare: arăt eu a om care s-ar căsători pentru a avea o anumită imagine?

Mondenitatea ce a rezultat o priviți ca pe un beneficiu sau o povară? Mergeți din plăcere la eventimente sau pentru că vă cară nevasta că așa trebuie?

Nu îmi place sa mă lamentez. Oamenii caută mondenitate și după încep a se tângui că suferă de la asta.

Merg doar la acele evenimente pe care din varii motive nu le pot evita.

Dăruiți doar trandafiri albi sau se întâmplă și roșii?

Îmi place să daruiesc trandafiri roz.

Cea mai originală întrebare: când la noi totul va fi bine?

O sa încerc să fiu și eu original: atunci când o bună parte din oameni vor înceta să scâncească că la noi totul e rău, vor termina să aștepte un noroc chior și vor începe să facă ceva care să schimbe lucrurile.

 

Urcă în rețeaua COOL