Bisanne de Soleil
Femeia e ca inghetata: daca nu o maninci repede, se topeste

Chiril Lucinschi la ratificarea Acordului de Asociere RM-UE

Am realizat acest interviu exact așa cum i-a fost în viață - a început cu rusa și apoi a trecut la română.

Chiril Lucinschi este un om înalt. Confirmă regula și mai e și calm și cumpătat. Nu degeaba a făcut diplomație, deși la capitolul „dat la bot" nu stă prost – nu-i este străin nici boxul.

Dar alta a fost disciplina care l-a consacrat ca sportiv – baschetul. Vă spuneam că e înalt...

Tocmai încheie un sezon politic și începe altul. Pentru că e politician. Iar UniCOOL a beneficiat de acea micuuuuuță ferestruică pe care Dlui a avut-o în programul său plin. Ca să-l întrebe despre una, despre alta, ce și cum vrea să facă mai departe.

Scris de Marcel Toma. Foto: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Punct și de la capăt? Sesiunea parlamentară e aproape încheiată, ce facem mai departe? Tot în politică?

chiril lucinschi1Încheiată, și bine că am ajuns la o perioada normativă, într-o nouă campanie electorală care începe în mai bine de o lună, iar rezultatul ei va determina și vectorul extern, încotro va merge Moldova.
Acum e foarte simplu, avem de ales, în linii mari, între doar două direcții...
Și nu-mi place deloc maniera în care, pe undeva, se discută în Republica Moldova, despre participarea sau neparticiparea la vot, implicarea sau neimplicarea în procesul electoral. În funcție de implicarea noastră depinde și direcția de viitor a Republicii Moldova. Personal, mă implic plenar și o sa fiu și mai departe în politică – astea, cel puțin, îmi sunt planurile.

Vă regăsim pe listele aceluiași partid?

Despre liste nu sunt gata să răspund pentru că nu le formez eu.

Cine le va face, poporul?

Nu, "poporul" a făcut-o pentru un alt partid. Pentru noi o va face partidul nostru cu delegații săi la Consiliul Național Politic, în urma unor discuții aprinse, poate, dar sigur constructive.
Principalul e să avem o listă a celor cu-adevărat activi, care pot contribui la activitatea legislativă cu un randament sporit. Până la urmă, în Parlament avem nevoie de oameni care au o experiență de viață – care nu sunt doar teoreticieni, nu doar reprezentanți ai unor instituții preocupate de lucrări academice, să le zic.
De persoane care știu ce înseamnă pământ, oameni și colectiv. Și lucru mai "pământesc" - experiență foarte necesara pentru activitatea legislativă.

Și dacă Patria și Partidul va cere, respectiv, nu veți refuza...

Au cam trecut timpurile când Patria și Partidul cereau ceva la unison. Eu mi-am găsit răspunsuri la mai multe întrebări, ca să nu le zic frustrări, apărute pe parcursul acestor ani de deputăție. Am devenit mai înțelept și mai matur...
Politica are mai multe laturi. Și politicienii sunt diferiți. Or, eu nu sunt genul care poate face speculații sau un politician public care falsifică niște idei.
Eu sunt și întotdeauna am fost un practician.

Cum s-a descurcat practicianul Chiril Lucinschi în postura de președinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media?

Chiar am avut reușite în acești ani, ținând cont și de componența pestriță a acestei Comisiei, coloratura politică și caracterele membrilor ei. Un butoi cu pulbere - era suficientă o scânteie ca să explodeze. A fost de datoria mea să păstrez un echilibru și o atmosferă de lucru eficientă, ceea ce mi-a reușit. Un echilibru foarte important pentru activitatea Comisiei, cea mai numeroasă, de fapt, conținând 15 membri.

Cât de des vă reușea aruncarea de 3 puncte în baschet? Cât des vă reușește în politică? Pe lângă acel echilibru asigurat într-o Comisie parlamentară de genul "Turnul Babel"?...

N-a fost poziția mea – locul meu era sub coș, la recuperări. În activitatea politică și parlamentară însă mi s-au întâmplat mai multe aruncări de 3 puncte:
Ultima lege votată, cu care mă mândresc foarte mult și autorul căreia sunt, este Legea cu privire la îndemnizațiile viagere pentru oamenii de cultură și artă.
Elaborată, promovată și votată în două lecturi – ea reprezintă visul multor oameni de artă, cum ar fi Mihai Volontir, Spiridon Vangheli, sau alți maeștri redutabili, care au contribuit enorm la dezvoltarea culturii naționale, au făcut imagine țării și chiar au consolidat statalitatea republicii. Care au o vârstă respectabilă, dar, din păcate, o duc greu, având o pensie mizerabilă. Ei merită mult mai mult.

chiril lucinschi2Am inițiat și am votat Legea Cinematografiei, cu deputatul Ghenadie Ciobanu, ex-ministru al Culturii. Proiect la care s-a lucrat timp de trei ani, adoptat până la urmă după câteva redacții. Pot menționa încă trei legi importante pentru patrimoniul național, al arhitecturii, pentru patrimoniul material. Și Codul Educației, cel care a anihilat toate speculațiile legate de limba rusă și lezarea ei. Un document foarte echilibrat reieșind din situația politică din republică.

Despre proiectul de lege pe care l-ați propus vizând transparența proprietății instituțiilor media... Dacă sunteți cu afacerea la vedere, ați vrut să iasă și alții la rampă?

Sunt promotorul acestei legi și mă mândresc cu asta. Mă bucur că i-am convins și pe colegii din alte partide că trebuie să o votăm. Îmi pare rău doar că se tergiversează adoptarea proiectului în lectura finală. Cât despre scos la vedere, a fost inițiativa societății, una sănătoasă. Și dacă aceasta o solicită, care-i problemă? Aflându-mă în Parlament, eram obligat s-o promovez.

La sovietici era treaba cu догнать и перегнать Америку. La Dvs nu e treaba cu догнать и перегнать отца? Vă vizitează uneori asemenea gânduri? Или выше ... уровня не перепрыгнешь?

Dacă pun așa problema, sunt pierdant, din start. Am vorbit mult despre respectul pe care i-l port tatălui meu, căruia îi sunt recunoscător pentru multe.
Dar, din păcate, comparațiile eterne cu tatăl meu reprezintă o problemă în viața mea și în cariera politică. În permanență mi se amintesc anumite momente legate de viața și activitatea lui, episoade comune trăite de el cu acele persoane care mi le povestesc. Oameni pe care îi văd pentru prima dată în viață și care îmi spun că au lucrat cândva împreună cu tata. E bine, dar...

Și replica este: da, și?...

Cam așa-i. Conștientizez că trebuie să realizez ceva aparte ca să nu mai fiu comparat, dar e greu – trebuie să muncesc mult. Bineînțeles că îi mulțumesc pentru calitățile pe care le-am moștenit, care sunt asemănătoare cu ale lui. Dar am și ceva personal, al meu.
Mai este de muncit și pentru că, realizez, timp de 4 ani e greu să-ți creezi o imagine. Chiar dacă au fost suficiente reușite... Citisem undeva despre problemele similare ale Nataliei Gherman, fiica lui Mircea Snegur – dar la ea măcar numele e altul. Mai glumim...

Greu să trăiești mereu în umbra lui Petru Lucinschi. S-a întâmplat să scoateți și beneficii din asta?

Beneficiul e când ai același nume. Și pe care l-aș fi putut folosi în timpul campaniei electorale cu un sistem de vot uninominal. Atunci când, pentru a obține victorie, trebuie să deții două componente: notorietate și imagine.
Din punct de vedere al notorietății, numele meu îmi dă un avantaj. Imaginea însă mi-aș dori să mi-o fac separat –
oricum va fi pe undeva legată de cea a tatălui, dar e nevoie de una proprie. Ceea ce e foarte greu de realizat mai ales în situația mea.

Practica demonstrează că acum nu-i atât de complicat să devii președinte. Trebuie doar să te trezești în locul potrivit. Vârsta aveți... Căutați locul?

Omul trebuie să aibă propus un scop suprem. Un obiectiv maxim. Altceva e ce fel de obiectiv îți stabilești...
Politica e o ocupație foarte imprevizibilă –
Dacă cineva, din start, își propune să devină prim-ministru, președinte, etc., asta nu se va întâmpla, până la urmă. Poți merge spre asta, dar nimeni nu știe exact cum vor evolua evenimentele pentru că sunt foarte multe componente de care depinde evoluția lucrurilor. Și exemple ar fi suficiente atât la noi, cât și peste hotare...
Trebuie să mai înțelegem că politica este o artă a posibilităților. Atunci când se crează o criză, există posibilitatea apariției unei situații noi. Da, există oameni cu o intuiție foarte bună și care obțin anumite rezultate în funcția de cum reușesc să se ghideze de ea. Dar să le ghicești pe toate...

Знал бы прикуп, жил бы в Сочи. Dacă vi se propune postul de președinte, acceptați?

Nu. Acum, precis, nu. Trebuie să devii președintele țării la o vârstă care ai o experiență politică suficientă. Acesta nu trebuie să fie doar un moderator, ci și o locomotivă: tu pui întrebări, tu duci discuția, tu creezi atmosfera pentru identificarea soluțiilor. Și în situația respectivă trebuie să deții și autoritate.

Om de afaceri ca om de afaceri. Patron media... Și, după o ezitare, preferați la un moment politica activă, deputăția, care e ceva altfel decât ce ați făcut până. For what?

Asta știam, cu asta am crescut, mă interesam de această activitate... În care eram implicat indirect, și pentru că, la Moscova sau la Chișinău, comunicam cu mulțimea de prieteni și cunoscuți. Tot despre asta. Implicarea mea în politica activă era o problemă de timp și faptul s-a produs exact când am considerat că am destulă experiență. Și înțelepciune.
Așa am ajuns să primesc invitația pentru campania electorală din 2009, pe care am acceptat-o. Dacă atunci puteam vorbi despre unele lucruri ca un martor, unul neimplicat dar care știa mai multe, după –
Am ajuns să vorbesc de pe poziția omului care are și o responsabilitate.

Surcica nu sare departe de trunchi...

Eu întotdeauna am fost în această atmosferă, am crescut în ea. De aceea am decis să fac afaceri cu profil mai specific. Legate de societate, comunitate, oameni. Nu am făcut compot sau altceva.

Ați făcut țuică...

Asta o făceam mai mult din pasiune...

Pasiune pentru țuică... sună periculos...

chiril lucinschi3Sigur, dar m-am oprit la timp. A avut Voronin grijă. Dacă n-om râde și n-om glumi...
Pasiune pentru un process, un produs calitativ, o băutură veritabilă făcută după toate rigorile. Eu mă mândresc cu calitatea ei, făcută exact așa cum trebuie. Toată lumea trebuie să știe:
țuica se face din prună și trebuie să aibă procentul de alcool de 36 de grade.

Și ce bem noi de 76? Dar de 96?

Eu nu știu ce beți voi... Probabil te referi la pălincă. Sau la altceva.

Ați fost implicat în câteva altercații parlamentare. Ați mirosit pumnul lui Muntean? V-ați băgat pentru că "наших бьют" sau erați pe post de pacificator?

Prima reacție... îmi vine greu anume să-i fac o descriere pentru că situația s-a creat în imediata mea apropiere. Eu niciodată n-am stat de-oparte.

Pacificatorul din mine s-a conectat, undeva, în secunda a patra de la declanșarea episodului "Muntean". În primele trei nu știam cu ce se va încheia totul. Cred că nimeni nu se gândește la asta în acele momente.

Boxul și baschetul sunt sporturi diferite până la urmă...

Ba deloc. Absolut asemănătoare. Și în timpul studiilor eram bun prieten cu boxerii. În timpul cantonamentelor se observa tangența între anumite discipline. Se vedea care și cu cine găsește limbă comună. Noi mereu am comunicat și ne-am ținut împreună cu pugiliștii. Nu cu fotbaliștii, sau voleibaliștii...
Baschetul e o probă de contact permanent. Că iei un cot în timpul blocajului, că îl iei camuflat de arbitri... eram pregătit pentru asta. Plus că am avut un sistem de pregătire preluat de la boxeri. Mai ales că și eu am fost atras de această artă care, recunosc, îmi place.

Sunteți chișinăuian cu spiritul sau încă vă mai trage spre Moscow never sleep?

A fost o perioadă care mă lega mult de Moscova. Ca și de Kopnehaga, de fapt, oraș apropiat mie, poate, în aceiași măsură. Moscova însemnă pentru mine o bună parte a vieții, orașul în care m-am format, unde am făcut cunoștință cu literatura, cu limba rusă, acolo mi s-a născut primul copil...

Apropo, felicitări pentru limba română vorbită...

Multumesc, deși este loc pentru mai bine ... e firesc s-o vorbesc... Aveam probleme cu limba română când am venit, dar am înțeles că n-am încotro. Și alții trebuie s-o facă. Înveți limba nu neapărat dacă iubești țara – o faci ca să te simți bine în ea.

Cu adevărat, „Chiril Gură de aur". Să vă audă Dumnezeu! Și să vă ajute, de ce nu?...

 

Urcă în rețeaua COOL