Bisanne de Soleil
Femeia e ca inghetata: daca nu o maninci repede, se topeste

De la Teodor Bordei cetire

Stimaţi cititori, vizitatori, sau după cum v-a găsit mica mea scrisoare...

În legătură cu ultimele evenimente care au loc în societate și pe șosele, îmi propun să vorbesc despre conducătorii auto şi poliţia rutieră.

De fapt, corect se numește Poliţie de Patrulare, dar eu am s-o numesc pe vechi – Poliţie Rutieră.

Mulţi dintre conducătorii noştri auto sunt convinși că trebuie să fii brutal cu reprezentanții Poliției Rutiere, să sari la ei la bătaie, să-i înjosești cu cuvinte murdare şi expresii necenzurate, să nu le permiți să-şi facă meseria.

Acest comportament, după părerea mea, provine din lipsa de educație, din complexe psihologice, frustrări şi se numeşte în popor bădărănie.

De fapt, aceşti oameni sunt bădărani nu doar cu poliţiştii, ci şi cu alţi participanţi la trafic – nu se opresc la zebră, trec la roşu, taie calea, intră aiurea pe contrasens, parchează ca nişte boi etc.

La noi acest comportament este tolerat și nu prea înțeleg de ce...

În Europa sau SUA, pentru asemenea isprăvi, bădăranii plătesc amenzi usturătoare sau stau la dubă, ceea ce, din punctul meu de vedere, este corect şi salutar.

Cine nu mă crede, îl îndemn să încerce în Statele Unite sau, undeva prin Europa să strige la poliţist, să-l ameninţe că-l va da afară de la muncă, nu mai zic de bătaie.

Sunt sigur că nimeni nu se va încumeta s-o facă, mai degrabă va tăcea ca un şoarece sau se va gudura ca un câne vinovat pe lângă acei polițiști.

Da la noi se poate!...

Conducătorii auto traşi pe dreapta au drepturi şi obligaţii.

Au dreptul:

 • să ştie pentru ce au fost opriţi, de către cine au fost opriţi.
 • atunci când li se întocmeşte proces verbal de contravenţie au dreptul la apărare,
 • să cunoască fapta imputată,
 • să tacă,
 • să fie informat despre drepturile sale,
 • să primească o copie a procesului verbal,
 • să prezinte probe, să depună cereri şi demersuri,
 • să recuze poliţistul (prin asta poţi paraliza procedura contravenţională), să ia cunoştinţă de procesul-verbal,
 • să facă obiecţii asupra lui, să ceară completarea lui,
 • să atace acţiunile şi deciziile luate în privinţa lui.

Parcă șoferii îşi cunosc prea bine drepturile, dar nu-i aşa.

Dacă le-ar cunoaşte, nu s-ar purta ca bădăranii.

Conducătorul tras pe dreapta are nu doar drepturi, dar şi obligaţii.

El este obligat să se oprească la cererea poliţistului, să poarte actele cu sine şi să le prezinte la control, să se supună examenului medical pentru constatarea ebrietății, să se supună altor dispoziţii legale ale poliţistului.

Ce alte drepturi are poliţistul?

Să te oprească pentru un control de rutină al documentelor.

Detaliat acest lucru este reglementat în Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii de supraveghere a traficului rutier.

Evident că nu fiecare poliţist poate să te oprească, ci doar cel care se află în serviciu, în timpul serviciului, şi în locul unde este îndreptat la patrulare.

Cu toate acestea, dacă te-a prins încălcând în alt loc decât a fost îndreptat la patrulare sau când se întorcea de la serviciu, acest fapt nu te va ajuta să scapi de răspundere, deoarece poliţiştii, conform legii, sunt la datorie oriunde şi oricând!

Poliţistul are dreptul –

 • să-ţi ceară actele la control.
 • să-ţi întocmească proces verbal de contravenţie şi în multe cazuri să aplice amenzi.
 • să înlăture de la volan persoana aflată în stare de ebrietate sau persoana care nu are documente ce confirmă dreptul de a conduce mijlocul de transport.

Poate să te supună examenului medical, iar tu ești obligat să-l accepţi.

Poliţistul poate să reţină vehiculul al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor sau în cazul în care acesta prezintă un pericol sau a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare.

Dacă vehiculul este parcat într-un loc nepermis, poliţistul poate scoate plăcuţele cu numerele de înmatriculare.

Polițistul îl poate reţine chiar şi pe conducătorul vehiculului, atunci când acesta a comis fapte care se pedepsesc cu arest contravenţional.

Astfel, dacă conducătorul l-a ultragiat pe poliţist sau i-a opus rezistenţă, atunci poliţistul are tot dreptul de a-l reţine până la examinarea cauzei contravenţionale, dar nu mai mult decât pentru 24 de ore.

Aşadar, Poliţia Rutieră are suficiente pârghii nu doar pentru a pedepsi încălcările comise în trafic, dar şi pentru a curma comportamentul arogant şi bădărănesc ale conducătorilor auto care depăşesc limitele permise.

Iar dorinţa mea cea mare este ca Poliţia Rutieră să facă uz de întregul set de drepturi şi împuterniciri ca să disciplineze şoferii, să-i ajute să devină educați şi amabili, ca atunci când vin din Europa sau pleacă în Europa să nu observe nici o diferenţă.
Urcă în rețeaua COOL