Jane Mansfield
Barbatii sunt creaturi cu opt miini

Vitalie Dragancea, Directorul general de la Institutul Național de Metrologie este un om foarte ocupat.

Cu munca și cu gândul.

Cu gânduri, mai degrabă, multe și complexe, toate despre neam, țară, idei, planuri, viitor prosper și copii fericiți.

Astea-s cele de la iveală.

Pe cele la care dl Dragancea nu prea umblă a avut grijă UniCOOL să le scoată la suprafață, să mai știe și alții ce crede dânsul despre ei.

Doar de bine...

Scris de Marcel Toma

Rușii cândva aveau o problemă majoră – дураки и дороги. La ei, o componentă cel puțin parcă s-a rezolvat... La noi care e situația din acest punct de vedere? Mai avem și altele?

Rușii au fost alintați de natură, de asta sunt leneși. Pe motivul ăsta au încadrat toate problemele lor în două compartimente: "proști" și "drumuri". În ce constă problema rușilor: nu au drumuri pentru că sunt proști? Ori sunt proști pentru că nu au drumuri?

Dacă revenim la curtea noastră atunci situația noastră seamănă cu a rușilor, numai că e mai proastă. Pe lângă drumuri noi nu avem gaz, petrol, minereuri, ieșire la mare, pădure și armă nucleară.

Dar de ce trebuie să ne comparăm doar cu rușii? Față de nemți sau britanici, moldovenii nu prea cunosc ce înseamnă bunul simț, disciplina personală, responsabilitate, respect față de țară și societate – într-un cuvânt, cultură.

La cât de ștukaturșcici ne văd rușii, teoretic, ar trebui să construim câte un New York în fiecare Fălești... Ne mai pricepem și la altceva în afară de stroikă? La ce ne pricepem noi cel mai bine, de fapt?

dragancea 1

Rușii nu pricep nimic în ștukaturkă, de aia îi apreciază pe moldoveni drept ștukaturșcici. Avem de-ai noștri și prin Italia și Spania, numai că se numesc zidari sau tencuitori.

Dar și ei, când vin "pe la Moldova" uită elementele de cultură europeană și revin la "cultura" moldovenească.

Nu cred că putem afirma cu îndrăzneală că ne pricepem la stroikă. Dacă pricepeam, Chișinăul trebuia să semene mai mult cu Viena. Da la noi drumurile reparate capital se macină în câteva luni. Ard mansardele nou-construite...

Ce ne lipsește nouă, ca țară? Ca popor nu întreb că sar în cap toți pro românii și pro moldovenii. Țară mai suntem. Deocamdată....

Întrebarea e prea largă și răspunsul va fi unul sintetic. Ne lipsește un "șut în fund".

Un om talentat și foarte inspirat a spus așa: "un șut în fund (uneori) este energia pentru a face un pas înainte".

Când am început să producem vinuri bune? După ce rușii le-au dat un șut în fund producătorilor noștri. Care au început să investească în tehnologii, în specialiști, în asigurarea calității și uniformității vinurilor – nu doar în Porsche și Lexus.

Au început să se organizeze degustări, au apărut magazine specializate, se formează o clasă nouă de experți în vinificație, se nasc tradiții.

Dacă suntem noi români or moldoveni, fiecare are dreptul la alegere, dar fără să o impună celorlalți. Totodată, majoritatea determină direcția de mișcare – asta este un element al culturii democratice. Mai este autocrația – unde o persoană decide pentru toți. Moldovenii, după mine, confundă democrația cu anarhia.

Suntem o țară cu o societate dezorientată și zăpăcită. Unii se trag spre UE, alții spre Rusia și doar foarte puțini se trag la lucru. Prea mult timp dedicăm polemicilor despre direcția mai bună, ne-am umplut de experți politici și analiști economici, cred că aici i-am bătut și pe nemți.

N-avem când lucra – trebuie să ascultăm ce spun experții.

Trebuie să ne apucăm de lucru. Să încetăm să cerem salarii mari. Salariul trebuie câștigat. Nu ne ajunge disciplină, nu ne dăm organizați. Nu prea învățăm.

Prea multe cerem de la toți în jur și nimic nu oferim în schimb.

Nu prea plătim taxe din activități, în schimb vrem drumuri bune și școli moderne.

Deci ne lipsește o doză sănătoasă de autocritică și obraz.

Ce înseamnă a fi un bărbat adevărat? În afară de gesturi de politețe, flori și cedări de loc în transportul public...

Nu cred că sunt cel mai indicat pentru definirea calităților bărbatului adevărat. Dar încerc.

Trebuie să fie un om puternic spiritual (poate și fizic), generos, înțelept, activ, agresiv, curajos, tupeist, neliniștit. Bărbatul adevărat este caracterizat de calități contradictorii, dar pe care el le controlează și le aplică acolo unde este cazul. Asta în forma ideală, evident.

În realitate un bărbat este mai puțin ideal, dar cei care se consideră adevărați tind permanent spre forma ideală. Asta include și cedarea locului în transportul public, și dusul în brațe, și mersul la cinema, și ieșirea la o înghețată.

Apropo de cinema și înghețată – am mers de câteva ori cu soția pe scenariul ăsta și chiar mi s-a părut deosebit. Parcă ne-am întors în anii studenției. Numai că filmul l-am privit în ochelari și înghețata nu a fost "plombir".

Rău ați căutat... O nouă versiune: o problemă mare a bărbaților ar fi că nu știu să bea. Adică un bărbat adevărat trebuie să poată bea fără a cădea "în sticlă"...

După mine bărbații din Moldova știu să bea. Dar pe parcursul procesului de "administrare a alcoolului", cel din urmă preia controlul asupra lor.

Am vorbit mai sus despre înțelepciune, putere și control. Căderea în sticlă se produce odată cu pierdere controlului.

"Ei" doar cântă despre „lose control", dar „noi" suntem în asta specializați...

Serios vorbind, este un subiect care ține de cultura personală. Nu pretind că sunt deosebit.

Moldova a parcurs o perioadă de degradare economică profundă, care a afectat toate dimensiunile de activitate. Țara a intrat într-o sărăcie gravă, care continuă pentru multă lume.

Sărăcia nu stimulează creșterea nivelului de cultură socială. Când omul nu are ce mânca, el nu se mai gândește la învățătură.

Amprenta acestei perioade va fi simțită încă multă vreme.

Dar vestea bună este că lucrurile se schimbă. Nu pentru toți și nu dintr-o dată, dar se schimbă.

Respectiv, numărul celor care "cad în sticlă" trebuie să se reducă.

Femeile de la noi au și alte probleme în afară de a-și aranja viața? La ei femeile frumoase se duc în showbiz, restul câștigă cum pot: administrare, politică sau business. La noi, ori showbizul e prea mic, ori prea multe femei frumoase avem, că e plin guvernul de top modele...

Au și ei destule femei frumoase în business și administrare...

Femeile noastre și frumusețea lor este un subiect mai complicat decât definirea calităților bărbatului adevărat.

Întrucât mult timp nu prea am avut cu ce ne lăuda, ne-am lăudat că avem femei frumoase. Europenii au economie competitivă, drumuri bune, mașini calitative și bani să le cumpere – iar noi, moldovenii, avem femei frumoase. Măcar aici, dar i-am pocnit!

Dacă recunoaștem "adevărat" că avem femei frumoase, atunci trebuie să spunem că femeile acestea nu prea au noroc de bărbați. Poate este o explicație a plecării lor masive la câștig prin "europe"?

Și referitor la aranjatul vieții – aici femeile sunt în poziții similare cu bărbații. În funcție de calitățile personale "își vând", care mai reușit, care mai puțin reușit, competențele. Și dacă vedem multe femei pe coridoarele guvernului, ori în alte poziții administrative, înseamnă că o fac bine. Poate măcar așa vor trezi "bărbatul adevărat" din unii bărbați.

Treaba cu bărbatul care trebuie să fie mai frumos ca maimuța a spus-o clar o femeie și pare a fi o ofensă crasă la adresa maimuțelor...

De acord. Maimuțele au dreptul să protesteze. O luptă între maimuțele ofensate și femeile frumoase ar fi un spectacol bun pentru bărbații adevărați.

Pentru a considera o femeie deșteaptă, e suficient să facă diferența între celulită și celuloză, mostră și monstră, sau ar fi și alte criterii de examinare?

Cred că o femeie deșteaptă nu va aștepta să o apreciem noi drept deșteaptă. Și nu va permite să fie testată prin formularea diferenței între mostră și monstră. În cel mai bun caz va întoarce spatele, în cel mai rău se va transforma într-un monstru supărat.

Ce înseamnă Metrologie, Institutul Național de Metrologie, și, în general, pentru ce primiți bani?

Primim bani pentru că activăm în cadrul Institutului Național de Metrologie, unde facem Metrologie.

Dacă serios, Metrologia este știința măsurărilor. A măsura, cu exactitatea și viteza care se cere azi, trebuie să poți. E adevărat că tot moldoveanul e profesor în toate, și poate totul. De asta o ducem așa cum o ducem.

Atunci când un bărbat adevărat merge la bere și are impresia că halba nu e suficient de plină, înseamnă că cineva nu a măsurat corect. Același lucru este și în cazul alimentării la o benzinărie sau când trebuie să achiți energia electrică consumată.

Noi trebuie să asigurăm corectitudinea măsurărilor, astfel încât fiecare să primească produsul dorit, de calitatea dorită, în cantitatea dorită.

dragancea 2

Primul lucru care îl interesează pe moldovean este cum să facă banul. Acum, pe loc. Ați învățat cum se face banul? Le puteți recomanda și altora știința pe care vor s-o însușească toți?

Dacă ar exista o soluție universală de a face bani, nu ar mai exista banii. Și-ar pierde valoarea.

Vreau să fac o precizare. Banul trebuie câștigat. Banii sunt peste tot, dar curg spre cei care-i câștigă. Curg în volumul care corespunde capacității lor de a cîștiga.

În spatele oricărei "bogății" stă munca. Cu cât bogăția este mai mare, cu atât munca depusă a fost mai inteligentă. Și nu contează dacă activitățile au fost perfect legale ori nu. Oricum au fost idei, programare, decizii și muncă.

Căutări și învățătură permanente, implicare maximă în fiecare activitate, voință, consumul rațional al timpului și planificare eficientă, disciplină personală, inventivitate, intuiție și inspirație. Sunt câteva dintre "ingredientele" rețetei.

Un pom ați sădit? Fântână ați săpat? Casă ați clădit? Ce-a mai rămas de făcut în viața asta? Ori mai lăsăm și pentru cealaltă?

Să nu fiu fățarnic: pom am sădit nu unul, dar mult timp în urmă. Școlar fiind. Fântână n-am săpat, și nu am asemenea planuri. Casă nu am clădit.

Am cumpărat gata făcută. Cu ajutorul Domnului și a unei bănci comerciale.

Sunt un tată fericit a doi copii deosebiți. Deosebit de fericit mă face mama acestor copii.

Este o teorie că Dumnezeu lucrează după Legea Compensației... Ce v-a dat și ce nu v-a dat, la ce ar fi putut fi mai generos? Sau nu se referă la Dvs? Aveți de toate?

Domnul mi-a dat cap, mâini, picioare, sănătate să mișc cu ele toate. A fost și este foarte generos cu mine.

Mi-a dat o dorință permanentă să caut ceva, să observ, să fac. Să fiu mai bun, să vreau mai mult.

Mare întrebare ce dau eu lumii?...

Încă nu sunt pregătit să discut serios la acest subiect.

 

Urcă în rețeaua COOL