Henry Louis Mencken
Un gentleman este un barbat care nu loveste niciodata o femeie fara sa fie provocat

Două vorbe între două antrenamente, sau între două deplasări - mai degrabă asta se referă la el.

Cine este el?

Octavian Orheianu - Președintele LION Fight Club, Vicepreședintele WAK-1F Moldova.

El n-a povestit în acest interviu din Anna Karenina, pentru că lui îi place viața și optimismul. La polul opus, nici "raz-dva și la bot" nu e despre el.

Așa că discuția a ieșit cam despre toate.

Despre viață, bărbați, mai puțin bărbați, femei și, firesc, despre Tany Vander, dacă tot s-a apucat presa să-i cupleze.

Locul Annei Karenina a fost luat de Ionel Istrati, dar în rest, toți au rămas la locurile lor.

Și sensul care a rezultat din această discuție a fost unul clar: fiecare trebuie să se afle la locul lui și să-și vadă de treaba lui la locul lui.

Cu alte cuvinte, dacă faci sumo, stai cumințel acolo și nu te băga în K-1...

Scris de Marcel Toma

Cum trebuie să arate un bărbat? Te consideri un etalon de bărbăție? Prin ce anume?

Un bărbat trebuie să aibă toate calitățile. Caracterul, în primul rând. Bărbatul este luptător, apărătorul Patriei. Deși, la cum arată și se poartă unii tineri acum, lasă mult de dorit la acest capitol.

Ferice de băieții care sunt preocupați de sport – așa putem să le dezvoltăm cele mai bune și bărbătești calități.

Ceilalți, în ghete roz cu șireturi verzi prin Cocos?

Este doar un detaliu de port. Mulți băieți au și comportamentul de această manieră, din păcate. La cei care „trăiesc" în cluburile de noapte nu prea vezi bărbăție. Oricât de banal ar suna, un bărbat adevărat trebuie să facă sport. Nu contează ce fel de sport: fotbal, altceva...

Da ce sport bărbătesc e badmintonul, la cât efort îți solicită. Da șahul...

Șahul dezvoltă „rulmenții", ceea ce pentru un bărbat e foarte important – să aibă ceva și în cap, nu doar corp. E un sport bărbătesc și șahul...

Viața m-a educat în această direcție. Eu spun totul din viață, nu vorbesc din cărți sau din televizor. La 15 ani am plecat de acasă și totul am făcut pe cont propriu. Așa mi-am dezvoltat cele mai bune calități, pe care pot să le dau și exemplu.

Puterea pumnului este singura pe care trebuie s-o posede un bărbat adevărat? Cu asta ne-am lămurit că nu degeaba faci ceea ce faci... Ce altfel de putere trebuie să-l recomande?

Este ultimul lucru pe care trebuie să-l facă, doar în cazul în care nu mai există alte soluții de a ieși dintr-o situație. Când individul nu înțelege după ce îi spui de 15 ori una și aceeași și ai toate șansele să fii călcat în picioare.

Sunt foarte mulți bărbați mai slab dotați din punct de vedere fizic, al puterii pumnului, cum îi zici tu, dar au dezvoltate o putere spirituală și un caracter deosebit.

Care sunt în stare să gestioneze o situație sau un conflict eficient cu mintea și cu cuvântul.

Cuvântul poate învinge pumnul?

Bineînțeles. Nici nu se discută, așa trebuie abordată orice situație. Să predomine cuvântul, mintea lucidă și disciplina.

De altfel, toți băieții noștri sunt educați în spiritul disciplinei – în această privință la noi e foarte strict, orice încălcare este pedepsită.

Am exclus din club și campioni europeni pentru că au călcat strâmb. Dacă până la mine ajunge vreo informație legată de bătaie, sau altfel de conflict merg personal și investighez detaliat cazul, în ce condiții s-a produs totul.

Îi preîntâmpin că dacă aud de cazuri de trei să-l bată pe unul, doi la unu, atunci la revedere club sau chiar aplic pedepse și mai aspre.

Unu la unu se poate?...

Doar în caz de autoapărare. Când nu are încotro și e luat la bătaie, ce să facă?

S-o ia la fugă, că de asta face K-1...

Am gustat gluma.

De ce au nevoie femeile? Ai reușit să găsești răspunsul la această întrebare fundamentală?

De bărbați adevărați, disciplinați și muncitori, care au de toate, dar le au din munca lor. Acum oriunde te întorci, pe toți îi cheamă „Alphonse", de care e plin orașul, umblă după fete cu bani, că s-au inversat lucrurile de la o vreme.

Asta văd atunci când mai ies pe la evenimente, îmi place să comunic cu tinerii și să observ la ce se gândesc și ce aşteaptă de la viață.

Iar bărbații adevărați, din oficiu, au mulți bani...

Crede-mă că nu toate femeile se gândesc la bani. Multe femei își fac singure banii. Ele vor bărbați adevărați care sunt și niște prieteni devotați, nu din ăștia care fug când dau de greu de nu-i mai vezi...

Ce înseamnă să conduci un fight club? Ce îți oferă și la ce te obligă?

Nu e un lucru ușor, dar e al meu, club pe care l-am fondat acum cinci ani. N-a fost ușor la început, dar în orice lucru pe care îl faci important e să crezi în ceea ce faci. Or, eu chiar am crezut.

Sunt și obligațiuni pe lângă satisfacții, este responsabilitatea pentru persoanele care îți calcă pragul, în fața părinților lor. Sunt destule momente care mă solicită, când trebuie să mă implic.

Care este contribuția LION Fight Club la promovarea și dezvoltarea K-1/artelor marțiale/a sportului național?...

Este maximă. Atât la nevel de sport de performanță, cât și la nivel de sport popular. În primul caz, vorbim de vreo 20 de băieți care au rezultate și scopuri mari și în care investim, inclusiv speranțe.

În rest, eforturile noastre sunt concentrate mai mult pe sportul de masă: avem grupuri de amatori, de copii...

Cu care port discuții dese nu doar despre sport, dar și despre școală – avem băieți eminenți. Cineva crede că dacă băiatul face sport de contact, el e întunecat la minte. Da, firește că sunt și din ăștia.

Mai glumim, când mai vine câte un „cadru" care spune: "nu trebuie să ne suprăm că băiatul face box". Bine, unii au legătură cu cosmosul chiar și dacă nu fac box...

Dar după atâția pumni primiți, cosmosul e tot mai aproape...

Părinții picilor pe care îi preiau de la vreo 6 ani îmi pot confirma schimbările în bine: copiii se încadrează în echipă, sunt axați doar pe sport și nu îi duce gândul la nebunii. Nu mai vorbim de condiția lor fizică, unii au uitat că au fost mai dolofani, au în cont déjà câteva lupte...

Și câștigă caracter.

De ce e bun sportul acesta?

Pentru că îți formează caracterul și îți oferă multă încredere. Iar acesta e lucrul cel mai important pentru un bărbat.

Pentru un om, în general – cele mai mari prostii se fac din frică și din disperare, din furie oarbă și lipsă de luciditate și încredere. Or, anume cum să depășească asemenea situații învață băieții la noi.

Care sunt disciplinele pe care le are la dispoziție oricine care vă calcă pragul?

Muay thai, K-1, boxul, fitness – un spectru mai larg. Dar la bază e K-1, pentru că e foarte popular în lume, dar și la noi.

Cele mai recente și importante evenimente sportive în care a fost implicat Lion Fight Club? Cu ce vă lăudați?

Avem rezultate notorii atât la amatori, cât și la profesioniști. Avem campioni mondiali și europeni: Stanislav Reniță, de exemplu, e campion european și mondial.

Ne-am întors de la un turneu de profesioniști desfășurat la Vilnius, unde Stas Reniță a învins campionul european și al Lituaniei. Acum plecăm în Cipru cu Vitalie Matei la un turneu din seria KOK.

Pe 20 decembrie avem planificat deja acasă un tuneu din seria KOK, iar clubul nostru va fi reprezentat la el de Pavel Voronin și Stanislav Reniță.

Aceștia sunt băieții care ți-au adus satisfacție, rezultate, și bani, că și pentru asta lucrăm?... De care nu ți-i rușine și cu care mergi în razvedcă cu pieptul deschis?

Pot spune asta despre toți băieții noștri, nu doar de cei trei sau cei care fac parte din clubul nostru aici, la Chișinău. Avem filiale în Hâncești, Cimișlia, Cărpineni, Soroca, mai multe localități – cam o mie de sportivi fac parte din clubul LION, în general.

Igor Untilă, antrenorul LION Hâncești, Alexandru Arcus și Cristi Constantinov, campioni europeni K-1 Amator, Ion Mihalcean, Dorin Bucșa, care face permormanță și în box.

Sunt și cei care vin din urmă, cu care ne mândrim, dar de la care mai și așteptăm.

Te-ai gândit vreodată că poți face și altceva, la nivel profesional? Vreo carieră politică ceva?

Nu, asta nu e pentru mine. E ca și cum m-aș apuca să pilotez un avion. Nici nu-mi place.

Am fost educat să nu mă implic în lucrul pe care nu-l cunosc. Iar dacă mă implic, trebuie să-l studiez și să trec toate fazele.

În general, consider că fiecare trebuie să se ocupe cu ceea la ce se pricepe. Dacă nu mi-i dat să cunosc ceva, n-am ce mă băga. Poate de asta și avem în țară ce avem, toți se pricep la toate.

Cred că o specializare concretă a fiecăruia dintre noi ar aduce mai mult folos țării – să facă ceea la ce se pricepe.

Evenimentele sportive au devenit și mondene deja. Ești parte a vieții mondene? În rând cu artiștii?

Nu sunt în rând cu artiștii, deși mergem pe același drum – suntem și noi persoane publice, drumurile ni se intersectează la vreun eveniment...

La vreun club...

La vreun club, de ce nu?... Am destui prieteni în showbiz, printre artiștii tineri...

Care s-au înmulțit în ultima vreme...

Care s-au înmulțit și ei, ca și la noi, în sport, că nu toți au rezultate. Eu le-o cam spun în față care merită să fie artist și care nu prea, chiar dacă le sunt prieten.

De fapt, tocmai pentru că le sunt prieten. Ei toți se consideră vedete la nivel internațional – pe unii nici la nivel de țară nu i-aș atribui, dar, mă rog...

Or, acolo, la nivelul internațional, vorbim de Dan Bălan, Zdob și Zdub, mai sunt câteva nume... Ionel Istrati, deși sfera lui de influență rămâne mai mult aici, în Moldova...

Pe Ionel dacă îl pui director la o fabrică de confecții, să vezi cum crește productivitatea muncii. E destul să cânte toată ziua "Eu numai, numai..." Dar dacă ai spus numele Dan Bălan, singur te-ai cerut... Ce e drept și ce e strâmb despre ce s-a scris desre tine și?... Știi tu despre cine...

Despre Tania? Cu Tania suntem buni prieteni, ne împăcăm foarte bine, petrecem mult timp împreună, îl petrecem și la direct, la vreo petrecere, evenimente.

Gura presei nu poți s-o închizi, pentru asta ea primește bani. Eu cunosc mai multe fete din lumea showbizului cu care suntem buni prieteni și mereu am fost luat la întrebări.

Întrebări despre relație, dragoste... Nu-i asta despre mine, nu-s eu persoana care se îndrăgostește repede...

Corect: по статусу не положено. Dragostea e o boală - demonstrat medical. Iar sportul e sănătate – UniCOOL îți urează multă sănătate, adică, și mult sport și rezultate cât mai bune. Pentru tine, băieții tăi și clubul tău!

 

Urcă în rețeaua COOL