Henry Louis Mencken
Un gentleman este un barbat care nu loveste niciodata o femeie fara sa fie provocat

Știa că va fi o luptătoare încă de când era mai mică.

Luptătoare pentru dreptate – ei, vedeți că se mai întâmplă.

Așa a ajuns să facă dreptul, așa a ajuns să facă avocatură, acum în calitate de stagiar.

Dacă mai iese și un ban din asta, cu atât mai bine țării.

Și țara îi mulțumește pentru efortul depus, și portrofelul/cardul se bucură când se umple. Nu îi vine deloc ușor – dar cine a zis că va fi ușor? Cum se descurcă o blondă în instanțe și cu ce trăiește ne spune chiar ea, în carne/mușchi și oase.

Drăgălina Goncearenco.

Scris de Marcel Toma

Poze: arhiva personală, www.autoexpert.md

Să ne lămurim întâi cu numele. Cu ce nu-ți e dragă Ludmila de ai trecut la Drăgălina?

De fapt, în acte sunt Ludmila.

Îmi place numele meu foarte mult, Ludmila sună melodios și fin, dar lumea se lenevește să pronunțe Ludmila și spune Liuda, care sună atât de dur, ceea ce nu mă caracterizează. Și de fiecare dată când cineva mă numea "Liuda", eu îl corectam, până când într-un an în postul Paștelui am mers la biserică unde preotul (vreun patriot al neamului, probabil) auzindu-mi numele, mi-a spus că "Ludmila", tradus din rusă în română mot-a-mot înseamnă "OM DRAG".

Respectiv, numele meu în limba română este Drăgălina!

Cum a fost începutul de avocat stagiar? Te-ai dus la Teodor Bordei și i-ai zis: „Научи плохому"?

Ералаша насмотрелся, мальчик? Почему плохому?

De la curatorul meu am de învățat numai de bine în aspect profesional, dar și cât privește calitățile general-umane.

Este un om corect în tot ce face, mai rari asemenea avocați în sistemul nostru.

Ai ales domeniul/meseria respectivă doar pentru că se pot scoate mulți bani sau și din alte motive, mai umane? Numai fără gândul la fericirea și bunăstarea cetățenilor... Asta o să spui când intri în politică...

Amuzant, dar anume dorința și lupta pentru dreptate m-a adus la drept.

Observând că din asta se face și bani ... nu am ratat să profit de ocazie!

Alte fete îi dau cu balul pe la cluburi, pe când tu ești nevoită să asculți, aperi și demonstrezi nevinovăția unor oameni, eventuali criminali...

Cu balul nu, dar un drum pe la club tot îmi fac. Cât despre clienții mei, tu ai luat-o nițel razna.

Domeniul activității mele de avocat ține mai mult de relațiile civile.

Eu lucrez cu plăcere, după cum am menționat mai sus, dar furturile, jafurile, violurile, omorurile și statul noaptea pe la poliție sau procuratură nu îmi prea plac.

Totodată, mă axez și pe dosarele contravenționale, unde îmi place să le demonstrez agenților constatatori că, de cele mai multe ori, nu au dreptate.

Care este prima impresie a părților implicate în dosar când te văd așa mică, blondă și zâmbind... Îți lipsește cățelul de buzunar... Și-o schimbă pe parcurs? Impresia... Peste cât timp?

Sincer, nu cred că dacă ar vedea o brunetă cu fusta până la genunchi ar considera-o cineva deșteaptă, dar am întâlnit și persoane care se axează pe steriotipuri.

În momentul când încep a vorbi li se schimba părerea radical.

De fapt, întâlnesc de cele mai dese ori în ochii oamenilor invidie. Și dacă înainte mă revoltam, acum deja m-am obișnuit cu situația.

Citisem undeva fraza unui filosof care mi-a plăcut: "când omul este frumos, jumătate din procesul juridic este câștigat".

Se pare că schema chiar funcționează de multe ori.

Ai vreun idol/mentor în domeniul avocaturii? De la care ai ce învăța reală meserie? În afara de Teodor Bordei, desigur...

Desigur, cu Teodor Bordei nu se compară nimeni, dar am mai întâlnit avocați deștepți de la care am învățat multe lucruri bune!

Nu le spun numele ca să nu supăr pe cineva.

Mai furi din tehnici și trucuri de la cineva? Sau aici n-ai ce fura?

Sistemul judiciar este foarte vast, iar avocații de obicei cunosc de toate, dar se specializează într-un domeniu anumit.

Respectiv, dacă mă aflu în sala Curții de Apel unde se examinează mai multe dosare și observ vreo idee interesantă, desigur că o asimilez.

Ai avut vreun proces mai dificil, care te-a solicitat mai mult până la de tot? Cum ai ieșit din încurcătură?

Nu îmi plac lucrurile simple... niciodată nu am fugit acolo unde este mai ușor, întotdeauna mi-a plăcut să trec prin miezul problemei și să ies deasupra... așa și cu procesele - fiecare proces are problema lui aparte la care mă străduiesc să aplic legea în așa fel încât clientul să rămână mulțumit.

Ieșire din situație ESTE tot timpul!

Republica Moldova este țara în care fiecare trăiește, se sucește, iubește, face bani și conduce mașina așa cum poate. Te încadrezi în această categorisire? Mai este loc și pentru frica de Dumezeu și Lege?

Eu tot trăiesc în Republica Moldova și îmi place aici, sunt genul de persoană care se sucește, iubește, face bani, conduce mașina cu frică de Dumnezeu și conform legislației în vigoare.

În meseria ta, la câte coduri și proceduri ai avut de învățat, nici Biblie nu-ți trebuie. Care ți-au plăcut mai tare? Mai ai timp și pentru alte lecturi? Mai „civile"?

Am citit și Biblia, cănd eram la liceu, este baza sistemului judiciar actual, dar oamenii sunt departe de a îndeplini poruncile din Biblie.

De respectarea legislației nici nu mai vorbim, și având în vedere că în Republica Moldova aceasta se modifică cu viteza luminii, literatură artistică nu prea am când citi.

Pentru ce/cine îți mai rămâne timp în afara programului? Shopping, călătorii, distracție... Alcool și droguri n-ai voie din oficiu...

Lumea care mă cunoaște știe că eu nu beau alcool și nici nu fumez, nu am făcut-o niciodată, nu pentru că mama nu îmi dă voie, ci pentru că prin aceste vicii, persoanele care le practică conștient și intenționat își strică sănătatea, iar eu constient și intenționat pot să contribui la menținerea mea în formă printr-o alimentație corectă, prin practicarea sportului, mai ales că de la vârsta de 5 ani și pînă acum un an am făcut dans modern.

Iar de anul trecut cineva mi-a dezvoltat placerea de a înota de dimineață.

În oficiu, în afară de să lucrez nu am ce face...

Pentru a servi un ceai sau o cafea cu cineva drag mergem în altă parte.

Ai învățat cum se face un ban? O fericire? Un succes? Ne spui și nouă sau mai ai de "zubrit"?

După ce am absolvit Facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova m-am angajat grefieră la Curtea de Apel Chişinău, după care m-am transferat ca asistent judiciar în Judecătoria Centru din municipiul Chişinău.

Muncind din greu, de dimineaţă pâna seara târziu, fără ore de masă, am acumulat o experienţă vastă în domeniu.

Și acum nu prea îmi permit luxul timpului liber, în acest sistem trebuie să fii mereu cu spatele drept, să te aștepți la orice, să fii conștient că toată lumea vrea să te îngroape, să aștepți lovituri din toate părțile.

Pentru a trece Biruitor prin toate acestea trebuie să fii cu ochii în patru și foarte bine informat - doar un om bine informat este un om deștept.

Dragalina

Respectiv, un om deștept are și bani, are și succes, este și fericit, dar niciodată nu m-am mulțumit cu puținul și întotdeauna am lăsat loc pentru mai bine.

Deci nu mă opresc aici, în continuare "zubresc" și muncesc cu plăcere...

Urcă în rețeaua COOL