Imprimă această pagină

Definiţie: FIT este o stare a unui sportiv din punct de vedere fizic şi al pregătirii sale.

Dacă e să ne amintim, din cele mai vechi timpuri bărbații au ținut în permanență să obțină performanţe.

O chestiune normală, o știm noi, o știe și și Victoria Ursu, specialist în fitness și nutriție, VictoriaFitness.

Astfel că...

Condiția fizică urma să reprezinte una din cele mai primordiale performanţe atinse de bărbaţi: pământurile trebuiau extinse, frumoasele femei urmau a fi cucerite, credinţa de cele mai multe ori era impusă prin bătălii şi războaie. Bărbaţii dobândeau hrana, tot ei organizau şi participau la jocurile olimpice, luptau pentru existenţă până la urmă.

Fără o condiţie fizică bună, obţinută la antrenamente, nici că se putea.

Revenind la ale noastre prezente, urmaresc de ceva timp bărbații ce au trecut vârsta de 45 ani. În special cei care lucrează sistemic, zi de zi, la îmbunătăţirea conditiei fizice.

Îmi aduc aminte când aveam vreo 10 ani și mergeam dimineața la școală, zăream de fiecare dată, pe ploaie și pe vânt, un domn de vreo 40-45 ani, alergând pe stadion. Recent, vizitându-mi părinții l-am vazut din nou alergând... vreau să vă zic că a îmbătrânit frumos.

Ce-i motivează totuşi pe bărbaţii de la 45 ani să fie FIT?

Nu pe toţi desigur, dar pe mulţi dintre ei...

Haideţi să vedem, ce-şi doresc barbații ajunși la maturitate?

Sunt convinsă că în mare parte își doresc 3 lucruri:

  • Sănătate,
  • tinerețe
  • și putere.

Și nu doar să se simtă personal așa, dar să le fie confirmat şi din exterior. Dorinta e alimentată de frica de îmbătrânire, iar cea mai mare temere este scăderea calității vieții sexuale.

Nu e de mirare faptul că bărbații se gândesc mai des la sex decât femeile.

45-ursu-1

Un studiu a şi demonstrat acest lucru: bărbații se gândesc, în medie, de 13 ori pe zi la acest lucru, în timp ce femeile doar de 5.

Ce-i mai motivează pe bărbaţii peste 45 ani să lucreze la condiţia fizică?

"Fiind tată a 3 fete, sunt motivat să mă simt şi să arăt tânăr cât mai mult posibil".Mi-a şi spus recent un bărbat

Şi-i dau dreptate: fetele, la nivel de subconștient, vor compara bărbatul din viaţa lor cu tata. Deci, tata este exemplul barbatului ideal pentru fetele.

Într-o altă ordine de idei, comparând fenomenul de "a îmbătrâni frumos" între bărbaţi şi femei, un studiu efectuat pe 2000 de oameni (1000 bărbați și 1000 femei) a demonstrat că un bărbat este declarat "bătrân" la o vârstă mai înaintată și este considerat mai atrăgător, experimentat dacă vreți, decât o femeie. Bărbații devin distinși după 45, spre deosebire de femei, care au fost întotdeauna sexul frumos, iar când frumusețea este cea care contează, semnele îmbătrânirii încep să capete și ele o importanță mai sporită.

Dacă am compara bărbaţii şi femeile în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire, femeile întreprind mai repede măsuri pentru prevenirea procesului. Măsurile sunt atât de diverse: de la evitarea expunerii la soare, impunerea unor diete drastice (apropo, nu cea mai bună soluție pentru că devin nu tocmai blânde în aceste perioade, dar şi pierd şi mai mult din elasticitatea pielii, drept urmare arătând şi mai îmbătrânite), până la tot felul de intervenții sau tratamente estetice menite să dea fermitate și prospețime feței, mâinilor, zonei decolteului etc.

Mai puțin se încearcă practicarea sportului pentru tonifierea musculaturii și remodelării corporale. Multe femei fac flotări sau jogging matinal?

Cate dintre ele la 45-50 ani merg la sală sau se pot lăuda cu un abdomen definit pe plajă?

Da, ar fi la mijloc și jocul hormonului energiei şi plăcerii intense – testosteronul, dar e şi altceva: bărbaţii sunt mai disciplinaţi în a practica sportul, pentru că... au putere. Şi puterea unde e? În muşchi!

Cum rămâne totuşi cu testosteronul. Trebuie de explicat şi asta.

45-ursu-2

Testosteronul la bărbaţi reprezintă sursa forţei masculine, mai şi deţine întâietatea la creşterea masei musculare şi densităţii oaselor, la creşterea nivelului de energie, gestionează nivelul de grăsime din corp, altele.

Prin urmare, cresterea nivelului de testosteron în mod natural ar trebui sa fie printre primele scopuri ale oricărui bărbat care vrea să îşi îmbunătăţească sănătatea, perfomanţa si să-şi construiască un corp atletic. Maximum secreției de testosteron este atins în jurul vârstei de 20 ani.

Este foarte rară scăderea nivelului pe la 30 de ani, puţin frecventă pe la 40 de ani, relativ frecventă pe la 50 de ani şi foarte frecventă pe la vârste mai înaintate.

Chiar dacă producţia de testosteron are şi o componentă genetică, cert e că bărbaţii după 45 ani vor fi FIT, respectiv vor îmbătrâni frumos prin creşterea nivelului de testosteron din corp în mod natural:

Abordând un stil de viață sănătos, definit de o alimentație echilibrată, efort fizic dozat și un somn bun.

Nivelul efortului fizic se va aborda individual. Nu există recomandări universale, totodată chiar şi practicarea unui gen de sport (ca intensitate şi timp mai redus) este mai eficient decât lipsa sportului în general. Începând cu două ore energice/ per lună, practicând alergatul sau înnotul, continuând cu 3.5 ore de efort la o intensitate medie.

În concluzie, bărbații sunt ca vinul bun, pe măsură ce îmbătrânesc devin mai fermecători. Asta dacă au grijă să fie sănătoși, tineri și puternici.

E bine că-şi doresc să fie FIT.

Articole înrudite