Molly McGee
Cind un barbat aduce, fara nici un motiv, flori sotiei sale, exista cu siguranta un motiv

De la 1 ianuarie în Republica Moldova vor fi introduse noi reguli pe piaţa produselor de tutungerit.

Care vor fi schimbările ca urmare?

Ce se va schimba la nivelul consumatorului de rând? Sunt întrebări la care găsim răspunsuri într-o investigaţie a ziarului «Комсомольская Правда», pe care UniCOOL o pune la dispoziţia cititorului.

A celui fumător, în primul rând.

Deci care vor fi datele problemei începând cu 1 anuarie?

Indiferent de interdicţia generală cu referire la publicitatea articolelor de tutungerit, de la 1 ianuarie, în unităţile comerciale se permite: amplasarea echipamentului pentru păstrarea şi expunerea ţigaretelor, amplasarea produselor de tutungerit în unitatea comercială, indicarea preţurilor la ţigarete, informarea consumatorilor despre produsele de tutungerit. Dar şi utilizarea materialelor publicitare, predestinate exclusiv vâînzătorilor.

Dar, conform art. 21 p.1 din Legea cu privire la controlul tutunului, se interzice orice formă de publicitate a produselor de tutungerit, directă sau indirectă, care ar fi predestinată consumatorilor.

Ce mai spune sursa citată?

Că „analizând Legea, dar şi consultând opiniile specialiştilor, s-au stabilit încălcări incontestabile ale legislaţiei privind controlul asupra tutunului care sunt:

  • utilizarea pachetelor machetă;
  • amplasarea posterelor cu denumiri de branduri de produse din tutun;
  • utilizarea accesoriilor pentru fumat (scrumiere, brichete) pentru promovarea directă sau indirectă a produselor din tutun;
  • amplasarea spoturilor video cu denumiri de branduri de produse din tutun;
  • furnizarea gratuită a produselor din tutun;
  • vânzarea produselor din tutun în set cu alte produse şi/sau servicii;
  • oferirea oricăror remunerări pentru cumpărarea sau utilizarea produselor din tutun, primelor, rambursărilor băneşti, dreptul la participarea în orice joc, loterie, concurs, eveniment direct sau indirect legate de produsele din tutun;
  • utilizarea mărcii comerciale a produselor din tutun pentru promovarea altor produse şi servicii, precum şi utilizarea altor mărci comerciale pentru promovarea produselor din tutun".

Şi că, „potrivit art. 25 p. 5 din Legea privind controlul tutunului, amplasarea în planogramă se va interzice doar din data de 20 mai 2020. Adică, de la 1 ianuarie 2016 amplasarea pachetelor de ţigarete nu se consideră publicitate".

Apare o altă întrebare: după intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Legii privind tutunul, vor putea oare vânzătorii oferi informaţii despre ţigaretele procurate?

Pentru că, în esenţă, o astfel de informaţie poate fi considerată publicitate...

În ajutor ne vine Legea privind protecţia consumatorului, „unde e scris clar că vânzătorul e obligat să informeze consumatorul despre caracteristicile de bază şi preţul produselor de tutungerit".

De asemenea, de la 1 ianuarie, „se permite doar utilizarea imaginilor de fundal substituibile care nu conţin branduri de ţigarete şi informaţii despre ţigarete cu caracter publicitar".

Cum fără riscuri?

Ne pasc şi în cazul cu pricina, la care se referă aceeaşi publicaţie şi care se întreabă:

Ţinând cont de la faptul că „Moldova ocupă unul din primele locuri în Europa după numărul de organe cu funcţii de control, iar cum se comportă aceste organe în raport cu cei pe care-i controlează, nu este un secret pentru nimeni", nu vom ajunge oare în situaţia când unii „controlori", tălmăcind legea după bunul lor plac, vor încerca să obţină profit personal?".

În cazul pe care-l examinăm, conform legislaţiei în vigoare, unicele organe abilitate să exercite controlul privind respectarea legislaţiei despre tutun sunt cele ce efectuează controale la capitolul sănătate publică. Dar una e legea, şi cu totul alta interesele personale...mai scrie ziarul.

Care insistă că „nu ne-am dori ca o lege bună, pentru care ţara noastră a fost lăudată la nivel internaţional, să se transforme într-un instrument de promovare a intereselor cuiva".

Nimeni nu şi-o doreşte!

Urcă în rețeaua COOL