William Shakespeare
Femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli

Suntem frumoși atunci când suntem și inteligenți...

De opt ani este directoarea agenției de modele A.Dmodels. Este și profesoară de podium în cadrul ADmodels School – școala de modelling.

Aceasta este afacerea și domeniu căruia s-a dedicat și continuă să o facă și acum – mai devreme, din postura de model, acum, din fotoliul de învățător. Pentru că are o experiență pe care este obligată s-o transmită tuturor celor care vin din urmă și care vor să guste din cupa modelling-ului.

Încearcă și alte activități, care, la fel, țin de frumusețe – pentru că acesta este perimetrul în care a intrat acum ceva ani și din care nu poate nicidecum să iasă. Și nici nu vrea.

Ce înseamnă, pentru tine, noțiunea de frumos? Dacă tot îi dedici toată viața…

Frumusețea naturală a femeii, dar și lumea ei interioară. Suntem frumoși atunci când suntem și inteligenți, când putem duce o discuție și oamenilor din jurul nostru le este interesant cu noi, frumos e atunci când încerci să ai un suflet bun și curat. Frumos e atunci când ai valori morale și nu o apuci pe drumuri greșite… Sunt atât de multe de vorbit aici…

Dacă n-ai fi făcut modelling de mică, care ar fi fost meseria ta?

Mereu am visat să fiu un chirurg bun, însă frica de sânge m-a oprit… Am ales să fiu jurist, dacă ne orientăm după prima mea profesie, am făcut și marketing, acum îmi fac studiile în domeniul turismului… Dacă nu eram implicată în lumea modei, cu siguranță, îmi urmam meseria și deveneam un avocat sau un judecător.

Ce faci acum, ca meserie? Doar legat de modelling sau și ceva în plus?

De 8 ani conduc o agenție de modele, în paralel predau cursuri de modelling, organizez și diferite concursuri de frumusețe pentru a putea promova tinerele modele din țara noastră. Pe lângă asta, acum trei ani, am decis să încerc și altceva legat de domeniul frumuseții – tot ce vizează alungirea unghiilor. Mai nou, am început să predau și cursuri legate de tehnicile alungirii unghiilor. Pe viitor, planific să-mi deschid un salon de frumusețe. Poate și un restaurant...

Care sunt principiile de bază pe care le insufli tinerelor/copiilor modele? Ce trebuie și ce nu trebuie să facă?

În primul rând, le spun elevilor mei ca niciodată să nu calce peste demnitatea lor, că trebuie să facă studii pentru a-și aranja viitorul, iar modellingul să-l lase ca un hobby. Fetelor, mai ales, le sugerez și încerc să le învăț că, dacă își doresc lucruri materiale frumoase, trebuie să muncească singure pentru asta și să nu caute, în niciun caz, drumuri mai ușoare care le-ar păta imaginea. Îi învăț să mănânce corect, să facă sport pentru sănătate, nu doar pentru a arăta bine, să se îmbrace corect și frumos, să aibă bunele maniere, vreau să dezvolt în ei nu doar modele, dar și personalități puternice cu valori morale și cu un viitor curat și frumos.

De ce e nevoie pentru a deveni model? Doar aspect fizic?

De ceva timp lupt cu standardele stricte impuse în modelling – avem multe femei frumoase cu forme, femei mai scunde decât indicatorii obligatorii în modelling, dar cu o înfățișare de invidiat. Eu încerc să dau șanse și modelelor care nu au caracteristicile fizice cerute de lumea fashion – de mai multe ori mi-a reușit să lansez fete care nu au înălțimea potrivită. Până când, doar în R.Moldova. Dar, deja, pentru a deveni un model internațional, nu e suficient să fii frumoasă, este necesar să ai și un vino-încoace nu ca la toți, trebuie să fii specială, să ai parametrii ideali, înălțimea potrivită, să cunoști limba engleză bine și să ai un book foarte bun.

Zi-mi despre momentul în care ai fi făcut ceva altfel, dacă ai avea posibilitatea. Ce ai fi întors în viața ta?

Nu aș schimba nimic, nu regret nimic și nici o persoană, tot ce a fost – rău sau bun, mi-a fost lecție pentru viitor, m-a făcut o femeie puternică pe care nu o poate distruge nimeni. Deși, dacă aș putea să pot întoarce timpul înapoi și să schimb ceva, aș fi vrut ca tatăl meu să fie lângă mine – a plecat acum 16 ani în ceruri și i-am simțit enorm de mult lipsa.

De ce în vest femeile plus size nu leagă poarta cu sârmă, ca la noi, și trăiesc viața fericite? De ce estul privește discriminatoriu femeile cu kilograme în plus?

Aici îmi pun și eu des întrebarea aceasta. De ce ar trebui să discriminăm femeile cu kilograme în plus. Sunt și ele frumoase, ba, chiar, cunosc personal femei plinuțe care sunt mega frumoase. Și sunt bărbați cărora le plac asemenea femei. In est, oamenii își permit să le critice urât și să le facă să se simtă inferioare. În vest, însă, fiecare își trăiește viața așa cum vrea, acolo nu au standarde ale perfecțiunii, de asta și își trăiesc ele viața fericite. În est, în schimb femeile cu kilograme în plus sunt foarte complexate – totul vine din partea oamenilor și din mentalitatea lor.

Există viață și pentru femeile care nu încap în 90-60-90?

Există, sigur. În ultima perioadă chiar și lumea modellingului a început să lupte cu standardele 90-60-90, au apărut prezentări de modă cu modele plus size, bărbații mai zic că le plac femeile cu forme, designerii fac haine frumoase și pentru femei plus size – peste hotare ajung și actrițe renumite care nu încap în standardele respective.

Care este cea mai recentă realizare a ta, în aspect profesional?

Am reușit, după concediul de maternitate, s-o iau de la zero, am făcut o pauză și toată munca mea s-a prăbușit. Deci, am reușit s-o iau de la început cu forțe noi, am organizat un proiect nou, un concurs de frumusețe Miss Super Model and Beauty Queen, un concurs pe bază de franciză la care am muncit foarte mult. Așa am reușit să iau franciza pentru a fi primul și unicul reprezentat al acestui concurs în R.Moldova.

Principala ta realizare, personal, dar și profesional...

Cea mai mare realizare a vieții mele este că, acum 2 ani, am devenit mămică – atunci am înțeles cu adevărat sensul vieții, iar apariția fetiței mele m-a maturizat și m-a schimbat mult. În plan profesional am multe realizări frumoase, dar nu se compară cu cea de a fi mamă.

Ce ți-a mai rămas de făcut?

Mi-a rămas să-i ofer un viitor frumos copilului meu, iar în aspect profesional am multe planuri pe care vreau să le realizez.

Care consideri că este țara cu cele mai frumoase femei? Lăsând patriotismul la o parte...

Cu siguranță, Rusia. Chiar au cele mai frumoase femei.

Ana Diaconu

Urcă în rețeaua COOL